Varjenje na simulatorju, nastopanje pred kamero, menjavanje pnevmatike na avtomobilu, peka palačink, tekmovanje na smučeh, ločevanje odpadkov, zabijanje žebljev, sestava računalniškega algoritma, izdelava kreme za roke, kviz o poznavanju šolske knjižnice je le nekaj izzivov, pred katere so bili postavljeni dijaki Šolskega centra Celje na dogodku Barve ŠCC – Šolski center Celje se predstavi. Z reševanjem izzivov so udeleženci spoznali, s kakšnimi vsebinami in izzivi se srečujejo njihovi vrstniki, ki se ravno tako izobražujejo na centru.

Več kot 700 dijakinj in dijakov Šolskega centra Celje ter obiskovalcev šol iz okolice je v petek, 24. 9. 2021 spoznavalo programe in poklice, za katere izobražuje vseh sedem enot enega največjih šolskih centrov v Sloveniji. Udeležencem smo predstavljali projekte, ki jih sofinancirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pomemben del dogodka so predstavljali udeleženci izobraževanja odraslih, ki so del enote izobraževanja odraslih. V okviru projekta Atena smo obiskovalcem predstavljali možnost dodatne brezplačne učne pomoči, ki so je deležni udeleženci izobraževanja odraslih. Šolski atrij je tako za en dan zaživel v vseh barvah, ki predstavljajo Šolski center Celje.  

Šolski center Celje združuje gimnazijo, štiri poklicno-strokovne šole, višjo strokovno šolo in enoto izobraževanja odraslih. Na centru se tako izvajajo številni in raznoliki programi izobraževanja, v katere je vključenih več kot 3000 učečih se. Sicer združeni pod isto streho, a ločeni po šolah, so tako dobili priložnost, da se povežejo z dijaki ostalih šol, ustvarijo medsebojno vez in krepijo občutek skupinske pripadnosti. S poudarkom na pomembnosti učenja v vseh starostnih obdobjih smo hkrati obeležili 10-letnico sodelovanja v projektu Tedni vseživljenjskega učenja 2021, ki ga koordinira Andragoški center Slovenije.

Ker se zavedamo, da skupaj zmoremo več, smo k sodelovanju povabili tudi nekatere šole iz lokalnega okolja. K pestrosti dogajanja so tako prispevali tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Skupnost višjih strokovnih šol, na stojnicah v atriju pa so se ustavili tudi učenci Osnovne šole Glazija. Med udeležence smo ob zaključku reševanja izzivov razdelili več kot 1.400 simboličnih nagrad 17 sponzorjev in partnerjev, s katerimi Šolski center Celje tudi sicer uspešno sodeluje.

Petkovo dogajanje na centru je bilo tako zaznamovano s pridobivanjem novih znanj, spoznavanjem vrstnikov, z zabavo in odlično glasbo v izvedbi glasbenikov Šolskega centra Celje. Med sprehodom mimo stojnic smo tako večkrat slišali stavek: »Škoda, da ni tako vsak petek!«

Dogodek je organiziral Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Celje.

Več na: http://sc-celje.si in https://www.facebook.com/mic.sccelje.

T: Mateja Rajh Jager
F: ŠC Celje