Ste vedeli, da več kot 60 odstotkov poklicev, ki jih bodo opravljali današnji osnovnošolci, sploh še ne obstaja? Šolski center Celje je v Planetu TUŠ Celje na enem mestu v okviru dogodka Za poklice prihodnosti predstavil številne izobraževalne programe, ki mlade pripravljajo na nove potrebe na trgu dela. Namen dogodka pa je bil za izobraževanje navdušiti tudi starejše in jim približati nove tehnologije, saj nikoli ne vemo, kdaj nam bodo dodatna znanja prišla prav. 

Obiskovalci so se med drugim vozili s simulatorjem vožnje, si ogledali sestavo električnega avtomobila, snemali video z dronom in se pogovarjali s humanoidnim robotom Naom.

Drugi so se pomerili v upravljanju Lego robotov, se s posebnimi 3D očali sprehodili po virtualnem svetu, preizkusili simulator varjenja, si ogledali aplikativno industrijsko robotiko in se posladkali s spektakularno pripravljenim sladoledom.

Dijaki so za obiskovalce pripravili tudi tematske delavnice: ličenje, izdelava futurističnih frizur in mozaičnega podstavka.

Na dogodku so sodelovale vse srednje šole Šolskega centra Celje (Gimnazija Lava, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije) ter Medpodjetniški izobraževalni center.

Animacijski dogodek Za poklice prihodnosti je sicer potekal v okviru projekta Atena-V, ki ga sofinancirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Namen projekta je med drugim spodbujati vključevanje odraslih v izobraževanje, ki jim bo pomagalo pri iskanju službe, menjavi delovnega mesta ali za osebni razvoj. Za učenje namreč nikoli ni prepozno, Šolski center Celje, ki letos praznuje 60 let, pa še nikoli ni ponujal toliko različnih brezplačnih možnosti za izobraževanja in usposabljanja, kot ravno zdaj.

 

 

 

T: Špela KUMER

F: Matic HOLOBAR